Friday, April 27, 2012

'Tablet' Bagi Meringankan Beban Pelajar Sekolah Membawa Beg Sekolah


 KUALA LUMPUR, 27 April (Bernama) -- Penggunaan komputer mudah alih "tablet" di sekolah-sekolah boleh menjadi jalan penyelesaian bagi mengurangkan beban membawa buku teks di kalangan pelajar, menurut seorang bapa yang mempunyai dua anak perempuan yang belajar di sekolah rendah Cina.

Editor pengurusan majalah Mobile World Kashminder Singh berkata, tablet adalah sesuai bagi sekolah-sekolah dan daripada memberi RM100 bagi setiap pelajar (bantuan kerajaan), adalah lebih baik dalam tempoh jangka panjang untuk melihat bagaimana tablet boleh menjadi buku teks baharu.

Beliau berkata seseorang atau sebuah perbadanan perlu berusaha bagi menghasilkan satu "android" atau mana-mana platform tablet terbuka yang boleh disesuaikan untuk menjadi e-pembaca.

"Di India, seseorang menghasilkan tablet Aakash yang berharga kurang daripada RM200," katanya.

Kashminder berkata tablet boleh dikunci supaya ia hanya boleh memasuki talian kepada laman-laman yang dibenarkan dan versi e-buku buku-buku teks boleh dimuatkan setiap tahun bagi para pelajar manakala penerbit-penerbit boleh menerima yuran bagi setiap buku yang dimuatmasuk.

"Kedua-dua anak perempuan saya yang belajar di sekolah rendah Cina membawa beg setiap hari dan bagi orang dewasa akan mendapatinya sukar untuk menyeretnya. Saya berpendapat masalah itu ada penyelesaiannya dan seseorang perlu memulakannya," katanya.

"Bayangkan semua pelajar masing-masing mempunyai sebuah tablet. Dengan setiap orang memiliki tablet, kecurian tidak akan berlaku kerana tidak akan ada jualan semula di pasaran secara besar-besaran untuk menjualnya," katanya dalam majalah terbitan bulanan bagi edisi Mac.

"Teknologi tidak boleh dinafikan dan ia hanya menunggu masa bahawa buku-buku akan berubah sebagai tablet pula. Seseorang perlu mempunyai kesungguhan dan juga pengetahuan bagi memastikan keberkesanan projek itu," katanya.

-- BERNAMA

USR Blogger : Nampaknya apa yang dilakukan oleh Kerajaan Terengganu dengan memberikan e-book kepada murid  dan perisian digital buku teks adalah langkah tepat dan "to beyond". Tahniah YAB Menteri Besar dan kerajaan Terengganu sebagai perintis tranformasi pendidikan digital melalui e-book dan kelas maya.


No comments:

Post a Comment