Sunday, June 17, 2012

Mesyuarat Profesional Guru Besar Terengganu Kali-3


KUALA TERENGGANU – Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu melalui Unit Sekolah Rendah bersama Guru Besar Terengganu mengadakan Mesyuarat Profesional Guru Besar Terengganu kali ke 3 pada pagi tadi. Mesyuarat berkenaan telah diadakan di SK Kampung Baru Serada, Kuala Terengganu. Unit Sekolah Rendah diwakili oleh En. Jelani bin Sulong, Ketua Unit Rendah dan En. Mat Lazim @ Mahasan bin Noor, Penyelia Kanan Pengurusan Sekolah.

Sementara perwakilan Guru Besar Terengganu diketuai oleh En.Mohd Radzali bin Abdullah, Pengurusi Majlis Guru  Besar Negeri dan semua jawatankuasa negeri. Antara perkara yang dibincangkan:
  •   Memperkasakan Profesionalisma Guru Besar
  •    Pengisian Perjawatan Guru Besar
  •    Aktiviti dan Kegiatan Memperkasakan Peranan Guru Besar
Ketua Unit Sekolah Rendah mencadangkan kepada Majlis Guru supaya dapat mengadakan program atau wacana yang boleh berkongsi pengalaman dan kemahiran di kalangan Guru Besar sendiri. Menurut beliau ramai Guru Besar kita yang berkebolehan dalam pelbagai bidang yang sangat wajar dicurahkan kepada rakan-rakan Guru Besar yang selain memperolehi input dari pelbagai sumber lain seperti Jemaah Nazir dan Jaminan Kualiti.

Melalui mesyuarat professional seumpama ini banyak isu dapat diselesaikan secara kolektif dan bijaksana. Kita sangat yakin kemantapan hubungan Guru Besar dengan jabatan akan memberi impak besar kepada pencapaian prestasi keseluruhan persekolahan. Insyaallah.


No comments:

Post a Comment