Friday, March 23, 2012

SPA hantar surat tawaran kepada 7,000 pemohon berjaya

 PUTRAJAYA: Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) sudah menghantar surat tawaran secara berperingkat kepada 7,000 pemohon jawatan sektor awam yang berjaya dalam temu duga bagi gred 17 hingga 41, selepas pembatalan Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) pada 8 Mac lalu.

Pelantikan kepada pemohon yang berjaya dalam temu duga bagi gred 17 hingga 41 sebelum ini ditangguhkan kerana kontroversi skim berkenaan.

Setiausaha SPA, Datuk Lamien Sawiyo, berkata penyelesaian itu dilakukan sebaik saja Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan pembatalan SBPA.

Katanya, sebelum ini SPA terpaksa menangguhkan pelantikan itu selepas kerajaan mengkaji semula SBPA dan mengarahkan pasukan petugas kajian semula itu mengemukakan laporan dalam tempoh tiga bulan iaitu sehingga April.

“Selepas kerajaan membatalkan SBPA pada 8 Mac lalu, kita mengeluarkan surat tawaran pelantikan kepada pegawai berkenaan secara berperingkat bagi membolehkan mereka melapor diri kepada jabatan masing-masing.

“Pada masa sama, SPA juga sedia menerima dan memproses permohonan baru daripada orang ramai bagi mengisi kekosongan jawatan di jabatan dan agensi kerajaan terbabit,” katanya selepas memperkenalkan barisan pemain Pasukan SPA FC yang akan menentang Kelantan dalam suku akhir Piala FA di Stadium Nasional Bukit Jalil, Sabtu ini.

Beliau yang juga Presiden SPA FC berkata demikian ketika diminta mengulas sama ada pembatalan SBPA dan digantikan dengan Sistem Saraan Malaysia (SSM) akan menjejaskan proses pelantikan baru penjawat awam di pelbagai agensi dan jabatan kerajaan ketika ini.

Turut hadir, Timbalan Presiden SPA FC merangkap Timbalan Setiausaha SPA, Datuk Ramli Juhari dan Ketua Jurulatih SPA FC, Nidzam Jamil.

Semua permohonan untuk mengisi kekosongan jawatan di jabatan dan agensi kerajaan dibuat secara dalam talian menggunakan borang pendaftaran pekerjaan di sektor awam menerusi laman web rasmi SPA : http://www.spa.gov.my/.

Bagaimanapun, selepas kerajaan memperkenalkan SBPA, pelantikan baru ke sektor awam ditangguhkan sementara.

- BERITA HARIAN

PS : Bila pula SPP hendak hantar atau keluarkan surat  tawaran pelantikan kepada guru-guru PPLD yang dah lulus temuduga SPP  ke DG41 kerana mengikut sumber tertentu permohonan "naik pangkat" ke DG1-1 dibatalkan???


2 comments:

  1. Yang pasti bagi pelantikan DGA32/29 ke DG41 tentunya memakan masa sikit. Yang tak panggil lagi temuduga set2 lama dah habis belajor pun masih berlambak2. Pengalaman saya sendiri, dari result online tarikh temuduga ke hari temuduga jarak masa hampir 8 bulan. Keluar keputusan temuduga pula ialah setahun lebih. Bayangkanlah betapa lamanya proses diambil. Nasihat saya, bersabarlah jelah....Insya Allah adalah rezeki tu...

    ReplyDelete
  2. Itulah karenah birokrasi yang sepatutnya berlaku dalam cepat dan pantas ni

    ReplyDelete