Thursday, January 9, 2014

CUEPACS Cadang Gaji Minimum Penjawat Awam RM1,200KUALA LUMPUR, 9 Jan (Bernama) -- Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) mencadangkan kerajaan menaikkan kadar gaji minimum penjawat awam kepada RM1,200 bagi mengimbangi kos sara hidup yang semakin meningkat.

Presidennya Azih Muda berkata berdasarkan analisis CUEPACS, kos sara hidup yang meningkat antara lapan dan 10 peratus sekarang memberi tekanan kepada penjawat awam khususnya yang tinggal di kawasan bandar besar, memandangkan kenaikan gaji sektor awam hanya sekitar dua hingga 2.5 peratus.

Kumpulan yang paling merasai tekanan ini ialah 54 dan ke bawah, katanya dalam sidang media selepas sesi taklimat kepada warga kerja Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, di sini.

Beliau berkata CUEPACS juga menggesa kerajaan menyelaraskan Elaun Sara Hidup (COLA) bagi seluruh negara manakala Imbuhan Tetap Khidmat Awam dinaikkan kepada minimum RM250.

Pada 2011, CUEPACS mencadangkan kepada kerajaan agar memperkenalkan gaji minimum RM900 untuk membantu kelompok kumpulan pelaksana seperti pekerja am rendah, pembantu pejabat dan pemandu yang menerima gaji asas bawah RM700 sebulan.

-- BERNAMA

4 comments:

 1. Pakatlah minta harga barang turun, Gaji naikpun tak ada apa-apa makna. Yang tak ada gaji macam mana? Bila jadi Presiden CUEPACS, kena cakap pasal gaji saje ke?

  ReplyDelete
 2. Gaji naik..barang naik... kenaikan harga barang patut dibendung.

  ReplyDelete
 3. CEUPAC NI X ADA KERJA LAIN...ASYIK NAIK GAJIIIIIIIIIIIIIIII JE...LAST2 X NAIK PUN.MINTAK ITU ,,,,MINTAK INI......X DAPAT JUGAK...BUAT GIMIK SETIAP PENGERUSI BARU JE.MINTAK SELALU LEBIH-LEBIH......KERJA ENTAH APA-APA

  ReplyDelete
 4. CEUPACS STAND FOR

  C-COLA
  E-ELAUN
  U-UNTUK
  P-PEGAWAI
  A-ATASAN
  C-CRONI
  S-SAHAJA

  ReplyDelete