Thursday, January 9, 2014

Bantai pegawai pantau kelas gambar hiasan

Padang Besar: “Saya tergamam melihat seorang rakan ditumbuk di bahu, belakang kepala dan badannya oleh dua guru lelaki di kaki lima kelas sebelum kejadian itu dileraikan.”

Begitu kata seorang saksi kejadian yang hanya mahu dikenali sebagai Hisham, 30-an, apabila melihat rakannya yang juga pegawai di Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) dikepung dan ditumbuk dua guru berusia 40-an yang berlagak ala samseng dalam kejadian di sebuah sekolah rendah, di sini.

Dalam kejadian jam 8.50 pagi kelmarin, mangsa berusia 39 tahun dibelasah dua guru lelaki terbabit yang dipercayai akibat berang dengan tindakannya memantau sesi mengajar di dalam kelas yang dikendalikan seorang daripada mereka.

Sebelum itu, Hisham berkata, pada kira-kira jam 7.30 pagi, dia bersama 30 pegawai Jabatan Pendidikan negeri daripada Bahagian Sektor Penilaian sekolah hadir ke sekolah berkenaan.
Kehadiran mereka termasuk mangsa bertujuan memantau sesi pembelajaran berikutan prestasi Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) sekolah itu kurang memuaskan.

sumber : harian metro

2 comments:

  1. Biasalah tu, mungkin ada cerita lain yang menyebabkan guru naik berang. Kerana UPSR guru dihukum dengan berbagai lebel. Mudahnya tolong jawab untuk murid habis cerita. Prestasi mendadak tinggi, semua orang bangga, tapi Tuhan, GB dan guru-guru sekolah tahu.

    ReplyDelete
  2. Mungkin dah ada ketidakpuasan guru tersebut dengan pegawai itu.lawatan atau teguran pegawai tu sebagai pencetus.elok siasat dulu.

    ReplyDelete