Tuesday, January 19, 2016

Pengarah bersama-sama Exco MGB Terengganu

KUALA TERENGGANU - 18 JAN, Semalam telah berlangsung Majlis Pengarah bersama-sama Exco MGB Negeri Terengganu di PKG Bukit Besar, Kuala Terengganu. Majlis yang julung-julung kali diaadakan atas permintaan Ecxo MGB Negeri Terengganu telah berlangsung dengan sangat baik dan harmoni.Pada saya yang pernah berada dalam MGB Terengganu inilah satu majlis sangat istimewa, Exco MGB Negeri Terengganu dilayan dengan begitu rupa oleh seorang Pengarah Pendidikan Negeri melebihi tiga jam. Tahniah Pengarah yang telah menunjukkan jiwa besar sebagai pimpinan pendidikan negeri yang hebat.

Majlis yang berlangsung dalam suasana ukhwah itu turut dihadiri oleh KPP Sektor Pengurusan Sekolah,PP Data dan ABM mewakili Ketua Unit Rendah dan Penyelia Kanan Projek Khas/Asli/Kluster.  Pengarah telah memberi peluang kepada Exco MGB mengemuka pertanyaan dan cadangan dengan telus. Ada yang beliau menjawab terus dan dirumus kemudian.Pelbagai isu, kekeliruan seperti cuti peristiwa, pemakaian uniform, perjawatan dan pelbagai lagi telah dijawab dan diselesaikan.

Mengenai cuti peristiwa peruntukan cuti adalah empat hari. Sekolah digalakan memohon dua hari dahulu manakala dua hari lagi untuk standby jika berlaku cuti mengejut yang diistiharkan oleh kerajaan negeri dan jika tiada boleh dihabiskan kemudian bagi memastikan jumlah hari persekolahan setahun tidak kurang dari 190. Manakala cuti yang telah ditetapkan kementeriaan untuk perayaan hendaklah pengurusan sekolah bijaksana memanafaatkan agar budaya mengejar kecemerlangan tidak luntur dengan pemberian cuti-cuti berkaitan. Jangan jadikan cuti sebagai alasan jika kita tidak cemerlang

Bagi perjawatan guru tegas Pengarah taburan guru negeri Terengganu mengikut daerah lebih adil dan saksama dan pihak jabatan akan berusaha merapatkan jurang antara sekolah dan daerah dari masa ke semasa. Menurut beliau kedudukan taburan guru Terengganu antara negeri terbaik di Malaysia

Manakala perjawatan Guru Besar sehingga 15 Januari 2016 kedudukan Guru Besar adalah penuh dengan empat orang diluluskan oleh KPM dilantik daripada peserta yang sedang berkursus Kohort 1/2016 NPQEL. Beliau percaya kelonggaran dalam pelantikan Guru Besar iaitu melantik dahulu dan wajib berkursus NPQEL  kemudian akan dapat mengatasi Guru Besar yang tidak dapat diisi.

Manakala pengisian jawatan Guru Penolong Kanan juga tidak ada masalah melalui kaedah penurunan kuasa kepada Pengarah Pendidikan. Pihak PPD mengenalpasti calon dan meluluskan dalam panel mereka sebelum ditapis, disemak dan diluluskan panel JPN sebelum pelantikan dibuat. Bila calon tersedia dan mencukupi pengisian berasaskan kaedah back to back akan dilaksanakan sepenuhnya.

Pengarah juga menekankan perlunya Guru Besar dan guru-guru menunjukkan contoh praktikal seperti memakai kot bagi lelaki dan perempuan bagi majlis rasmi Ahad, Isnin dan Rabu. Memakai uniform sebagaimana tradisi pada Selesa dan batik Malaysia pada hari Khamis bagi urusan majlis rasmi. Sementara pakaian asas rasmi sekurangnya baju lengan panjang dan bertali leher bagi guru lelaki. Beliau berkata siaran tidak perlu kerana semua sudah faham dan meminta Guru Besar memperkasakan di peringkat masing. Beliau berharap bila memakai uniform hendaklah lengkap sebagai contoh kepada murid-murid.

Selain dari itu, Pengarah mengingatkan Guru Besar dan guru-guru hendaklah sentiasa peka dan berhati-hati dengan tektik dan teknik menggunakan media sosial bagi mengviral sesuatu situasi yang kadang belum tentu sahihnya. Kes dua anak pensyarah di Hulu Terengganu yang dikatakan meminta sedekah adalah contoh terbaik bagaimana betapa tidak benarnya berita yang diviralkan.

Selain itu banyak lagi perkara dibangkit diselesaikan dengan segera dan saya kira semua Exco MGB Terengganu amat berpuashati dengan pertemuan itu. Inilah pemimpin yang kita mahu dan satu cara
kita menyatakan sayang dan sokongannya ialah dengan menyahut segala seruan dan saranannya
demi kebaikan dan kecemerlangan pendidikan anak-anak kita.

No comments:

Post a Comment