Friday, September 11, 2015

Jawatankuasa Utiliti kenalpasti keperluan sekolahKUCHING - Kementerian Pendidikan menubuhkan Jawatankuasa ‎Utiliti bagi mengenal pasti dan menyelesaikan masalah seperti bekalan elektrik, air dan telekomunikasi di semua sekolah di Sarawak.

Timbalan Menteri Pendidikan, P Kamalanathan berkata, jawatankuasa itu akan dipengerusikan Pengarah Pendidikan Sarawak, Rakayah Madon untuk menyenaraikan semua keperluan bagi menyediakan kemudahan tersebut.

"Anggota jawatankuasa ini terdiri daripada wakil Syarikat Sesco Bhd, Jabatan Kerja Raya (JKR), Telekom serta pihak berkuasa air untuk membantu kita melaksanakan projek utiliti contohnya bekalan elektrik, air dan sebagainya.

"Jawatankuasa ini akan mengadakan mesyuarat dalam tempoh seminggu dua ini dan mereka akan menyenaraikan sekolah yang akan terlibat," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat isu-isu pembangunan sekolah bersama pegawai Jabatan Pendidikan Sarawak di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, Kamalanathan berkata sebagai permulaan kira-kira 130 daripada 399 sekolah di Sarawak yang masih menggunakan kemudahan set generator dijangka mendapat bekalan elektrik sepenuhnya sebaik beberapa isu seperti pendawaian diselesaikan,

"Di Sarawak ada 399 sekolah yang masih menggunakan set generator dan kira-kira 130 telah dikenal pasti untuk dibekalkan dengan elektrik.

"Kita akan cuba mempercepatkan proses menukarnya tetapi sebelum itu perlu memastikan kerja pendawaian di sekolah terlibat sudah dibuat. Jawatakuasa Utiliti ini akan memastikan semua keperluan ini dapat disediakan," katanya.

Kamalanathan berkata, mesyuarat itu turut membincangkan beberapa masalah yang dihadapi sektor pendidikan negeri seperti kelewatan beberapa projek pembangunan sekolah.

"Sebagai contoh, sebuah sekolah pendidikan khas di Kuching untuk pelajar OKU penglihatan masih belum siap.

"Saya maklumkan dalam mesyuarat tadi, kementerian telah mengarahkan projek tersebut disiapkan selewat-lewatnya Disember ini," katanya.

Menjawab soalan mengenai Sekolah Kebangsaan Song dekat Kapit dan Sekolah Menengah Singai dekat Bau yang juga masih belum disiapkan, Kamalanathan berkata JKR telah mengambil alih kedua-dua projek tersebut.

"JKR akan keluarkan tender baharu. Sebaik proses tender selesai dan kontraktor dikenal pasti, JKR menjangka paling awal projek itu dapat disiapkan pada akhir tahun 2016 atau paling lewat suku ketiga 2017."

Kamalanathan berkata, kementerian juga akan memastikan kontraktor yang gagal menyiapkan projek tidak akan diberi peluang lagi untuk membida projek kementerian pada masa hadapan. - Bernama

1 comment:

  1. SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA

    ReplyDelete